מערכת המשפט בישראל נועדה לפתור בעיות שונות בין אנשים, בין גופים שונים ובין רשויות וכל זאת, על בסיס ספר החוקים של מדינת ישראל. מחלוקות שמגיעות לדיון בבית משפט הן כאלה שבני האדם אינם מסוגלים לפתור בעצמם או שמדובר על החלטות שרירותיות של גופים מנהליים כאשר לאזרח הקטן אין כל יכולת לצאת מולם לבדו.
כל אזרח באשר הוא יכול לפנות לבית המשפט על מנת שזה האחרון יסייע לו לפתור את הבעיה אליה הוא נקלע. נכון שלרוב יהיו אלו תביעות אזרחיות על עניינים כספיים, אך יכול בהחלט להיווצר מצב בו מעוניינים לצאת נגד גוף חזק יותר שגרם לעוול בהחלטה מסוימת או בדרך התנהלות כלשהיא ואז יש צורך להגיש עתירה מנהלית נגדו.
הגשת עתירה מנהלית – מי נגד מי
כפי שניתן להסיק משמיעת המושג עתירה מנהלית, היא מיועדת להגשת תביעה בכל נושא שקשור לגופים מנהליים כאשר מעוניינים לשנות או לבטל החלטה מסוימת שלהם. בין אם מדובר על אזרח שתובע רשות מסוימת ובין אם אלו רשויות שמגישות עתירה אחת כלפי השנייה. ניתן להגיש עתירה מנהלית נגד הרשות השלטונית על מנת לערער על החלטות שהיא קיבלה, על דרך הביצוע של החלטות אלו או על התנהלות לא תקינה של הרשות.
דיון בעתירה מנהלית מתנהל בבית משפט מנהלי המכונה גם בג"ץ קטן. יש לציין כי בשנים הראשונות לקיום המדינה, הוגשו כל העתירות המנהליות רק לבג"ץ. אך בשל העומס הרב שנוצר עם השנים על המערכת, הוסמכו החל משנת 2000 – התש"ס, הרבה מבתי המשפט המחוזיים לדון בעניינים מנהליים, כך שכיום ניתן להגיש עתירות מנהליות גם לבתי משפט מחוזיים.
עתירה מנהלית – נגד מי אפשר להגיש?
כאמור, עתירה מנהלית מוגשת כלפי רשות מנהלית כאשר מעוניינים להשיג על החלטות מסוימות שהיא קיבלה או על דרכים פוגעניות בהן היא נוהגת. רשות מנהלית היא כזו שמקבלת סמכות מכוח החוק ועליה לספק שירותים חוקיים שונים לכלל הציבור. על כן, במידה והיא עושה פעולות שונות אשר נוגדות את החוק היא נחשבת כחורגת מסמכות וניתן לתבוע אותה על כך.
הגופים שעונים על הקריטריונים הבאים נחשבים כרשויות מנהליות –
- גוף שהוקם בישראל על פי חוק.
- גוף שהוקם על ידי המדינה ושייך אליה.
- גוף שהוקם על תנאי שהוא מספק שירות ללא מטרת רווח.
- גוף שהינו יחידני בתחומו.
- גוף שמתקיים בסיוע של מימון ציבורי כמו מיסים, ארנונה, תקציב ממשלתי וכן הלאה.
נושאים שנידונים בעתירה מנהלית
על פי החוק ישנם 36 נושאים בהם מוסמך בית משפט לעניינים מנהליים לדון ומידי שנה מוגשות אלפי עתירות מנהליות בעניינים אלו לבתי המשפט המנהליים. הנושאים העיקריים בהם דנים בבתי המשפט המנהליים הם החלטות של ועדות תכנון ובנייה, רישוי עסקים, מכרזים, ארנונה, שיבוץ תלמידים במוסדות חינוך, חופש המידע, איכות הסביבה ועוד.
העתירה המנהלית מאפשרת לעותר להעמיד למעשה את המעשה השלטוני תחת ביקורת שיפוטית על מנת לבחון את ההחלטה שקיבלה הרשות ולבדוק את חוקיות המעשה, ובכך לגרום לשינוי ההחלטה ולביטול המעשה.
עד מתי אפשר להגיש עתירה מנהלית?
כאשר מעוניינים להגיש עתירה מנהלית מומלץ לעשות זאת ללא השתהות יתרה מכיוון שניתן להגיש עתירה מנהלית רק עד 45 יום מהרגע בו הגיעה ההחלטה לידיעתו של העותר ולכן, במידה ומעוניינים לעתור נגד החלטה מסוימת, מומלץ לעשות זאת כמה שיותר מהר בטרם יחלוף פרק הזמן הזה.
לסיכום, ניתן להגיש עתירה מנהלית נגד כל פעולה או החלטה של רשות מנהלית ואף לזכות בה. כל זאת כאשר מגיעים לבית המשפט מוכנים, עם כתב תביעה ערוך כמו שצריך ולאחר יעוץ מקצועי שיסייע לכם לצאת כשידכם על העליונה.